4000+
Haartransplantaties

20+
Jaar

Vrijblijvende offerte voor haartransplantatie

Alopecia

Wat is alopecia?

Alopecia is een aandoening van de hoofdhuid die leidt tot beschadiging van de haarzakjes. Beschadigde haarzakjes hebben uiteindelijk haaruitval tot gevolg.

Typisch voor alopecia is dat het hoofdhaar in ronde plekken verdeeld over de hoofdhuid uitvalt. Het leidt tot ronde kale plekken. Alopecia is niet besmettelijk en het heeft – behalve emotionele gevolgen – geen bijwerkingen.

Alopecia is een auto-immuun stoornis en kan kaalheid veroorzaken. Bij alopecia totalis, de meest extreme vorm, verliest men al het hoofdhaar. Bij alopecia universalis verliest men al het hoofdhaar en al het overige lichaamshaar.

Wat zijn de oorzaken van alopecia?

Onderzoekers weten niet waardoor het immuunsysteem ertoe wordt aangezet om de haarzakjes aan te vallen. De precieze oorzaak van deze kwaal is met andere woorden nog onbekend. Het immuunsysteem moet juist vreemde micro-organismen aanvallen, zoals bacteriën en virussen. In het geval van alopecia ziet het afweersysteem de haarfollikels voor vreemde organismen aan en begint het die te vernietigen.

Wat zijn de symptomen van alopecia?

Een voor de hand liggend symptoom is haaruitval. Over het algemeen valt het haar in ronde plekken uit, op het hoofd ontstaan cirkelvormige kale plekken die geheel glad zijn. Daarnaast kunnen ook de volgende symptomen optreden

Het haar wordt dunner, maar valt niet geheel uit.

Er ontstaan ronde plekken waar het haar breekt, met kort, borstelig haar tot gevolg.

Patiënten kunnen te maken krijgen met algeheel en volledig haarverlies (alopecia totalis), zowel op het hoofd als op de rest van het lichaam.

Het optreden van symptomen van alopecia verloopt grillig. Het haar van een patiënt kan bijvoorbeeld op een bepaalde plek op het hoofd uitvallen, en daarna weer aangroeien. Vervolgens kan op een andere plek op het hoofd haar uitvallen. Maar het kan ook zijn dat de patiënt geen verder haarverlies meer heeft.

Bij sommige patiënten kan de haaruitval blijvend zijn. In de volgende gevallen is er een grotere kans op permanent haarverlies

wanneer er alopecia in de familie voorkomt

  • wanneer men regelmatig last heeft van allergieën
  • wanneer men op een zeer jonge leeftijd, nog voor de puberteit, alopecia ontwikkelt
  • wanneer men lijdt aan een auto-immuun ziekte of stoornis
  • wanneer men een aanval van alopecia heeft van een jaar of langer
  • wanneer men afwijkende vinger- en teennagels heeft (in kleur of vorm)

 

Alopecia lijkt vooral voor te komen bij mensen van 20 jaar of jonger. Los hiervan kan iedereen alopecia ontwikkelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen erdoor getroffen worden. Patiënten die al een auto-immuunstoornis hebben, of die problemen hebben met hun schildklier, hebben een verhoogd risico op alopecia.

Oogoperatie in Turkije

Ons partner
www.ooglaseren-turkije.nl